Moji najljubši Bio Zone izdelki so …

Opažam, da zadnje čase ne nakupujem več toliko na zalogo, ker se resnično skušam izogniti temu, da se mi določena sveža hrana “pokvari” in posledično pristane v smeteh. Ampak vsake toliko časa, pa je potrebno narediti tudi kakšen večji nakup in takrat, če je le možno izbiram bio izdelke. Zakaj bio? V prvi vrsti zato, ker mi ni vseeno kaj vnašam v telo. Prav tako mi ni vseeno za naš planet, ki ga z klasično pridelavo hrane vztrajno uničujemo. Z biološko pridelavo niso živila samo bolj hranljiva ampak ohranjajo tudi svoj značilen okus. In še bi lahko naštevala. Pa večkrat slišim opazke v smislu:


1. da je BIO samo modni trend,
2. da BIO ne obstaja,
3. da smo kot otroci jedli vse in z nami ni nič narobe …

 


Moje razmišlanje glede tega je sledeče:
1. Bio ni modni trend ampak bo kmalu postal nuja, če želimo ohraniti svoje zdravje in zdravje našega planeta.
2. Še vedno sem optimist in verjamem, da odgovorni opravljajo svoje delo v skladu s predpisi in jih spoštujejo. Se pa moramo zavedati, da tudi sami z načinom življenja veliko prispevamo h ohranitvi čistega okolja in s tem zagotavljamo možnost bio pridelave. Zato izbirajte lokalne izdelke in podprite ljudi iz svojega okolja. Uporabljajte okolju prijazna prevozna sredstva. Večkrat pejte na kolo ali kar peš po opravkih. Organizirajte se tako, da se če je le možno, ne vozite sami v avtomobilu. Nujno začnite ločevati odpadke. Uporabljajte vrečke iz papirja/blaga za večkratno uporabo. Ne nakupujte brezglavo različnih izdelkov samo zato, ker so na znižanju, kajti takrat velikokrat kupimo stvari, ki jih v bistvu sploh ne potrebujemo  …
3. Kot otroci smo jedli predvsem sezonsko. Jagode pozimi so bile samo v obliki kompota ali zmrznjene. Enako velja za drugo sadje in zelenjavo. Takrat še ni bilo toliko industrijsko predelane hrane. Kljub temu, da takratna hrana ni imela bio oznake, bi jo z lahkoto uvrstili v “bio”.

Kaj pa misliš ti? ♥

 

No Comments Yet

Leave a Reply