Domač PUNČ


Originalno naj bi punč izviral iz Indije in v svojem imenu »skriva« recept 😊 Angleška beseda punch izvira iz Sanskrita – pañca, ki pomeni pet. Punč naj bi sestavljalo 5 sestavin: alkohol, sladkor, limona, voda in čaj (ali začimbe). V Evropo je prišel v 17. stoletju in do danes po celem svetu zaživel v mnogih različicah. Namen punča naj bi bil predvsem v tem, da nas pogreje zato naj bi se pil topel, z močnim alkoholom in začimbami. Obstajajo pa tudi hladne različice punča in take brez alkohola. Jaz sem se pri iskanju najbolj zanimive kombinacije zelo zabavala in na koncu prišla do različice, ki je vrhunska. Seveda lahko naredite svojo različico z drugim sadjem, začimbami … z alkoholom ali brez, hladno ali toplo.

SESTAVINE za cca. 3 litre pijače:
  • 6 čajnih vrečk zimskega/božičnega čaja (običajno so to mešanice: hibiskusa, šipka, pomaranče, cimeta ….)
  • 8 večjih pomaranč
  • 4 limone
  • 15 žlic sladkorja
ZAČIMBE:
  • cimetovo palčko (lahko uporabite tudi čajno žličko cimeta v prahu)
  • 6 klinčkov
  • 3 cm sveže ingverjeve korenine
  • ½ čajne žličke muškatnega oreha

V 2 litrih vode skuhamo čaj, ga pustimo stati 10 minut, nato čajne vrečke odstranimo. Ingver narežemo na lističe in ga s preostalimi začimbami dodamo v čaj. Vse skupaj kuhamo na zmernem ognju 10 minut. Dodamo sok iztisnjenih pomaranč in limon ter kuhamo naslednjih 10 minut. Punč je kuhan in ga na koncu samo še precedimo. Postrežemo ga še toplega tudi otrokom, saj osnova ne vsebuje alkohola. Odrasli pa si ga lahko privoščite z dobrim rumom. Pijača za hladne zimske večere in pogovore ob sveči 😊 Naj bo 2019 srečno!


IMG-20181228-WA0014
p.s.: danes smo imele zadnji VIIT v letu 2018, pa sem puncam skuhala punč, da se pogrejemo … one pa so meni prinesle koledar 2019 »za pogret se« …

No Comments Yet

Leave a Reply

VIIT novičke

Naročite si
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.