Domače tortilje – mehke kot putrček

dav

Pikniki v naravi so nekaj najlepšega. Še lepše pa je druženje, če imamo s sabo nekaj malega za pod zob 😉 Da ne bodo to večinoma sendviči sem pripravila tortilje, ki so tako okusne in mehke, da si jih zagotovo ne boste pripravili samo enkrat. Ko boste okusili doma narejene tortilje, bodo tiste iz trgovine samo še zgodovina.


Za doma pripravljene tortilje ne potrebujete veliko sestavin in tudi sama priprava vam ne bo vzela veliko časa.

TESTO (količina je za 12 tortilj s premerom 18 cm):

450 g moke

250 ml vrele vode

60 g maščobe (mast, maslo, olivno olje, ghee maslo, kokosova maščoba…)

2 čajni žlički pecilnega praška

1 čajna žlička soli

POSTOPEK:

Zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Dodamo izbrano maščobo in ponovno premešamo. Dodamo vrelo vodo in sestavine najprej premešamo s kuhalnico, ko se testo malo ohladi pa vse skupaj še pregnetemo z roko. Nato je potrebno testo gnesti približno 10 minut (ročno ali strojno).

cof

Testo razdelimo na 12 delov in oblikujemo kroglice. Pokrijemo jih s krpo (ali z vlažno papirnato brisačko ali s folijo), da se ne izsušijo oz. da se ne naredi skorjica. Tako naj počivajo vsaj 10 minut.


Vsako kroglico naprej sploščimo z roko in nato razvaljamo na tanko. Pri tem uporabljamo malo moke, če želite mehke tortilje.

cof

Tortilje razvaljamo in spečemo tik pred uporabo!

cof

Pečemo jih na teflonski ponvi, brez dodajanja maščobe. Temperatura naj bo med srednjo in visoko. Če je prenizka jih boste morali peči predolgo in se bodo izsušile. Če pa bo temperatura previsoka, se vam bodo zažgale. Pečemo jih cca. 20 – 30 sekund na eni strani. Obrnemo jih na drugo stran nekaj sekund po tem, ko se začnejo delati mehurčki.

nfd

Tople tortilje nadevamo takoj. Druga opcija je tudi, da jih zlagamo v posodo in prekrijemo s pokrovom ali krpo ali aluminijasto folijo. Tortilje lahko tudi zamrznete (med vsako damo aluminijasto folijo ali peki papir).

nfd


NADEV:

Picnic skuša z zelenjavo – Delamaris

Sezonska zelenjava po vašem okusu

nfd

Nadev si pripravite po svojem okusu. Lahko naredite mesnega, ga kombinirate s sezonsko zelenjavo ali pa samo zelenjavnega, z avokadom in fižolom. Sama sem izbrala Delamaris-ovo skušo s fižolom, v lični in priročni embalaži brez BPA. Zraven pa kuhano koruzo. Naj vam tekne.

picnic_sl

No Comments Yet

Leave a Reply