Francoska čebulna juha

Čebula je živilo brez katerega si težko predstavljamo dobro kuhinjo. Praktično ne mine dan, da ne bi bila čebula vsaj v enem dnevnem obroku zato je zelo pomembno, da je kar se da neoporečna. Bio Zone linija izdelkov se ponaša z izvrstno bio čebulo. Francoska čebulna juha velja za specialiteto, ki ne sme manjkati na vašem jedilniku.


SESTAVINE:

  • 1 kg čebule Bio Zone
  • 1 l jušne osnove ali 2 jušni kocki Bio Zone
  • 30 g masla
  • 2 žlici olivne olja Bio Zone
  • 1 žlica balzamičnega kisa Bio Zone
  • 2 žlici moke Bio Zone
  • 1 žlička sladkorja Bio Zone
  • 1 žlička soli
  • Poper
  • 4 rezine kruha
  • 1 strok česna Bio Zone
  • 80 g poltrdega sira Bio Zone

 

Čebulo narežemo na kolobarje. V široki posodi na olivnem olju raztopimo maslo in dodamo narezano čebulo. Čebulo premešamo in »pražimo« v pokriti posodi 15 minut. Nato posodo odkrijemo in kuhamo še približno pol ure oz. toliko, da čebula rjavo karamelizira. Dodamo sladkor in premešamo. Dodamo sol, poper, balzamični kis in premešamo. Sladi moka in ponovno mešanje. Vse skupaj zalijemo z jušno osnovo in kuhamo na zmernem ognju približno 15 minut. Glinene posodice do ¾ zapolnimo z juho, na vrh položimo popečen kruh, ki smo ga natrli s česnom in čez vse posujemo sir. V pečici pečemo na 220 stopinj toliko časa, da se sir lepo zapeče. Postrežemo s kozarcem rdečega vina.

Dober tek … ♥

No Comments Yet

Leave a Reply