Ni velike umetnosti. Kruh pečem vedno po istem postopku, ne glede na moko.
Približne vrednosti za količino so sledeče:
- 500 g moke,
- 2,5 dcl tekočine (vode ali mleka, če delate denimo mlečni kruh),
- 20 g svežega kvasa,
- ščepec sladkoraja,
- žličko soli.
Lahko dodate še kanček olja, a jaz ga ponavadi ne.
Postopek:
- V posodo stresete pirino moko in na sredini naredite jamico, v katero nadrobite kvas.
- Dodate ščepec sladkorja in približno 1 dcl mlačne vode.
- Po robu moke potresete sol in pustite 10 minut.
- Potem vse dobro pregnetete in postopoma dodajate vodo (če je masa preredka, dodate moko, če je pretrda, dodate tekočino).
- Pregneteno maso prekrijete s krpo in pustite, da vzhaja.
- Ponovno pregnetete in oblikujete kruh, bombice, pletenico, itd. ter še drugič pustite, da vzhaja.
Pozor: pred drugim vzhajanjem je treba posodo in testo dobro pomokati, da ga pri prenašanju na pladenj za v pečico, ne “poškodujete”.
Kruh zarežete in postavite v vročo pečico – približno 200°C in ga pečete približno pol ure (odvisno od velikosti). Ko je kruh pečen, ga jaz pokrijem z mokro krpo (približno eno uro), da se skorjica zmehča.
Dober tek … ♥