Karamelno čokoladna torta s soljo

 

Obožuješ kombinacijo sladke čokolade, maslene karamele in pikico soli? Potem beri dalje. To ni tortica za štetje in preračunavanje kalorij. Pozabi na matematiko, daj možgane na off in uživaj.


 

 

Tortico sestavljajo tri plasti. Prva in tretja sta zelo enostavni, pri vmesni plasti pa boste morali natančno slediti navodilom, da vam karamela uspe.

Spodnja plast:

  • 200 g piškotov
  • 100 g masla

Zdrobimo piškote. Najenostavneje to naredimo z dodatno posodico od paličnega mešalnika ESTM7500S. Zmešamo zdrobljene piškote s stopljenim maslom in vse skupaj stresemo v pekač s premerom 20 – 22 cm. Z dlanmi oblikujemo spodnjo plast in pekač položimo v hladilnik za pol ure.

Karamela:

  • 300 g sladkorja
  • 50 ml vode
  • 100 g sladke smetane
  • 50 g masla

V posodo daste sladkor in vodo ter počakamo, da se sladkor stopi. Nič ne mešamo. Nato bo sladkor začel vreti/brbotati. Tukaj pazimo, da temperatura ni na maksimumu, ker se nam lahko vse skupaj zažge. Še vedno nič ne mešamo. Počakamo, da sladkor dobi zlato rumeno barvo. Takrat je pravi čas, da sladkor odstavimo s temperature in počasi dodamo sladko smetano. Tukaj pazimo, da se ne popečemo, ker zmes se bo močno dvignila. Dobro vse skupaj premešamo in dodamo maslo. Karamela naj počiva vsaj 10 minut preden jo ulijemo na spodnjo plast. Vse skupaj ponovno položimo v hladilnik za 2 uri.

 Čokoladni preliv

  • 100 ml vroče sladke smetane
  • 220 g črne čokolade

V vročo sladko smetano dodajamo koščke čokolade in neprestano mešamo. Ko je zmes tekoča jo pustimo še 10 minut, da se malenkost ohladi in zgosti, nato jo ulijemo v pekač. Potresemo z grobo soljo in položimo v hladilnik za dve uri.

Dober tek … ♥

Powered by Electrolux Make Life Delicious Logo-RGB-03 (2)

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply