Za testo
- 450 g bele moke
- 3 dl mleka
- 7 g suhega kvasa
- 2 žlici sladkorja
- 50 g masla
- Žlička soli
Raztopina
- 1,5 l vrele vode
- 5 žlic jedilne sode bikarbone
- Groba sol za posip
- Maslo za premaz
Postopek:
- V mlačno mleko dodamo kvas in sladkor ter pustimo 10 do 15 minut.
- Moki dodamo, kvasec, maslo in sol.
- Mešamo/gnetemo v kuhinjskem robotu vsaj 10 minut (lahko tudi na roke).
- Testo mora biti mehko in ne presuho. Ne dodajamo preveč moke. Testo raje premažemo s stopljenim maslom ali oljem. Prav tako naoljimo posodo v kateri bo testo počivalo/vzhajalo približno 30 minut.
- Posodo prekrijemo s plastično folijo in jo postavimo nekam na toplo.
- Vzhajano testo preložimo na malo pomaščeno podlago in ga razrežemo na 12 delov.
- Vsak košček testa z dlanmi razvaljamo/raztegnemo v podolgovato obliko, dolgo cca 60-70 cm.
- Iz testa oblikujemo presto, ki jo za cca. 5 sekund pomočimo v raztopino vrele vode in sode bikarbone. Pomagamo si z luknjasto lopatko. Presta mora biti cela potopljena v raztopini.
- Mokro presto postavimo za sekundo na brisačko, ki bo popivnala odvečno vodo s testa in nato jo položimo na peki papir.
- Pred pečenjem slanike potresemo z grobo soljo.
- Preste pečemo na 200 stopinj, 10 – 12 minut (odvisno od pečice – priporočam opazovanje!) oz. tako dolgo, da so temno rumenkaste barve.
- Nato jih še vroče premažemo z maslom.
Powered by Electrolux