IMG_4792


ZDRAVA PREHRANA

Področje zdravega prehranjevanja je eno izmed tistih, ko velikokrat pride do nasprotujočih si mnenj. Lahko bi skoraj rekli, da toliko kot je ljudi, toliko je filozofij o zdravem prehranjevanju. Ampak vseeno obstajajo določene kriteriji, ki morajo biti izpolnjeni, da lahko rečemo, takšno prehranjevanje je zdravo. Lahko uživate ekološko, nepredelano, lokalno in sezonsko hrano, pa imate težave s količino. Kljub temo, da izpolnjujete večino kriterijev, ki določajo kdaj je prehrana zdrava, vseeno vaše prehranjevanje ne more biti zdravo, če imate 20 kilogramov odvečne telesne teže. Ali obratno. Lahko imate idealne mere in kilograme, pa je vaša prehrana enolična, ne sveža, brez dodatne energijske vrednosti in na dolgi rok definitivno ne bo delovala blagodejno na vas in vaše zdravje.

Hrana so snovi, ki jih zaužijemo in popijem z namenom, da telesu omogočimo rast in obnovo ter ohranimo in krepimo zdravstveno stanje posameznika. Zdrava prehrana pomeni uravnotežen vnos vseh hranilnih snovi in ustrezno energijsko vrednost, glede na naše potrebe. Je stvar razumnega izbora, ne obsedenosti, kaj in kdaj boste jedli.

Osebno dajem prednost tisti hrani, ki izpolnjuje naštete kriterije:

• USTREZNA ENERGIJSKA VREDNOST, glede na vaš način življenja oz. glede na vaše potrebe. Govorimo o uravnoteženosti količine, ki jo dejansko porabimo.
• URAVNOTEŽEN VNOS vseh hranilnih snovi (makro in mikro hranila …), ki jih naše telo potrebuje. To nam pomaga izpolnjevati pestra in raznolika prehrana.
• DOMA PRIPRAVLJENI OBROKI imajo v sebi popolnoma drugo energijo, kot tisti kupljeni, pa če to verjamete, ali ne.
• LOKALNA in SEZONSKA hrana je tista, ki mora na vaših jedilnikih prevladovati.
• EKOLOŠKA oz. BIOLOŠKA hrana naj bo naše vodilo, kajti vsi si želimo dobro ne samo zase, temveč tudi za okolico in rodove, ki za nami prihajajo.

Zdrava prehrana mora vsebovati vse pomembne hranljive snovi:

• Makro hranila: beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe in vlaknine;
• Mikro hranila: vitamini in rudnine;
• Vodo.

Nudimo individualno svetovanje o prehrani in delavnice za večje skupine. Za več informacij pišite na info@alenkakosir.si.

VIIT novičke

Naročite si
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.